lunes, 11 de febrero de 2013

Centenari de les normes ortogràfiques del català


El dia 24 de Gener es vàrem cumplir 100 anys de les normes ortogràfiques del català modern suscrites per la Secció Filològica del Institut d'Estudis Catalans.

Amb  motiu d'aquest centenari el diari La Vanguardia publica un interessant article a la seva secció  de Cultura el 3 de febrer de 2012:


(...)" Unes normes ortogràfiques no són altra cosa que una convenció, un acord entre els parlants d'una llengua per escriure-la d'una manera determinada. Les llengües existeixen encara que no tinguin expressió escrita, va recordar Isidor Marí dijous en la inauguració del centenari de les normes ortogràfiques de l'IEC. 

El president de la Secció Filològica -que és la que té l'encàrrec de produir les obres normatives de la llengua catalana- va definir la llengua com allò que ens permet ordenar la realitat i transmetre els coneixements; i l'escriptura és l'eina central per dur-ho a terme: "Sense la plenitud de l'escriptura no hi pot haver plenitud cultural ni nacional", va apuntar. Donant la volta a aquesta idea, una mica com allò de l'ou i la gallina, el president de l'Institut, Salvador Giner, acabava de dir que "tota cultura nacional necessita unes normes que regulin l'expressió escrita". (...)"Foto: Signatura dels membres de l'Institut d'Estudis Catalans 
que van aprovar les normes ortogràfiques, el 24 de gener de 1913.  
(Exposició: "Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya")